Fifty sneakers that changed the world

Et fascinerende innblikk i sneakerens - joggeskoens - historie.

Sneakers. Joggesko. Hvor ofte og hvor mye tenker du på dette skotøyet som aldri går helt av moten? Bare når du rister oppgitt på hodet over tullingen som sklir rundt med sommersko på isbelagt fortau sent i november? Eller når du selv står og hutrer i søkkvåte Converse All Star-sko og reflekterer over morgenens valg om å droppe støvlene fordi det vitterlig var meldt sol utpå formiddagen?

På norsk har sneakeren blitt hetende joggesko, men egentlig er fritidssko et mer dekkende ord. En sneaker er så mye mer enn en sko beregnet på jogging; sneakeren er image, livsstil og statement. I Fifty sneakers that changed the world får vi et innblikk i opphavet til skotøyet og i det møysommelige arbeidet som ligger bak noen av de mest ikoniske skoene opp gjennom tidene. Vi kan lese om de opprinnelige plimsoll-skoene, om brødrene Dassler, som ble uvenner og startet hvert sitt sko-selskap (Adidas og Puma), om sneakerens betydning i hip-hop-kulturen, og om Nikes evige søken etter perfekt komfort og støtdemping (og det absolutte motstykket i Christian Louboutins sko, hvor komfort er totalt underordnet utseendet).

For enkelte er det å spankulere ut fra skobutikken med en megetsigende eske en euforisk opplevelse. Vi andre får heller bare fryde oss over design og artige historier, og huske på at ingenting er tilfeldig i sneakerens verden.

Publisert 14.11.2016, sist endret 19.11.2016 - 14:14
Side-alternativer
Kategorier: