Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Det er en interessant blanding av det høyverdige og dagligdagse i Litt trist matematikk. Det er flere forskjellige fortellerstemmer, alle hentet fra Bibelen. Her kommer både Lasarus, Adam og Jesus til orde med sine store og små problemer. Lasarus bekymrer seg for eksempel for hunden sin.

Boken har mange intertekstuelle referanser. En finner referanser til Bibelen, til andre litterære verk, og til faktiske hendelser som jeg hadde glede av å utforske. Diktsamlingen begynner med et bibelutdrag, Skomsvold lar utdraget se ut som det er et vanlig vers og det er en flott start på samlingen.

Her er et vers fra det første diktet. Det er Lasarus som nettopp har stått opp igjen fra de døde som fører ordet:

Jeg ligger midt i stua, som Frankenstein, i en sykehusseng.
Huset er fullt av sigarettrøyk, som om vår Fader har sluppet en bombe.
Spørsmålene hennes: Var det folksomt der nede?
    Noen dyr?
Jeg opplevde ingenting. Jeg var bare død. Døden er ingenting.

Samlingen består av seks deler med hver sin bibelske fortellerstemme. De ulike delene kan leses som enkeltstående fortellinger og ligner litt på kortprosa. Et eksempel på de mange referansene er verselinjen: "som slaven på Eidsvoll, en neger i et skap", som refererer til et faktisk forhold. Les anekdoten i boken Jeg, vi og de andre (s. 50) av Peter Normann Waage. Det bør bemerkes at Aftenposten denne uken stilte spørsmål ved sannhetsgehaltet i historien.

Det er en mørk tone i diktsamlingen og sorg er et sentralt tema. Men en finner også flere herlige absurditeter, og den er heller ikke fri for humor. Guds første setning i boken er et eksempel på det: "Det var så mørkt. Noen ganger lurer jeg på om jeg gjorde en feil da jeg skapte jorden uten å se noe. At jeg først burde la det bli lys."

Her kan du lese et utdrag av boken i PDF.

 Lån ebok           lån trykt bokLes mer om lån av e-bøker med eBokBib
 
eBokBib

 

Publisert 22.04.2014, sist endret 22.04.2014 - 14:07
Side-alternativer
Kategorier: